Going all in – Going Out’n Loud

About Hedemora Out’n Loud

Love Live Music

Jag har väl flyttat omkring lite i mina dagar. Inget flashigt VAN-LIFE, ingen resvan och världsvan världsmedborgare slash backpacker. Istället ett slags ostrukturerat och oplanerat omkringflyttande med hela bohaget. Men någonting som har funnits med mig genom alltihop har ju varit intresset för livemusik. Överallt har jag ju sökt upp de mindre scenerna, och givetvis har jag även besökt andra städer än de jag har bott i för att få min dos av indie musiken. Visst har jag sett lite mer kända artister och band mellan varven – men jag gillar det där opolerade och individuella.

Den personliga aspekten

Så hamnade jag tillslut i södra Dalarna, och det var Kärleken som fick mig att besöka mitt allra första Out n’ Loud – det kan ha varit 2016. Kärleken försvann men jag blev kvar, skulle en kunna säga. Jag hade ett gäng extra svåra år där – med traumabearbetning och sorgeprocesser. Försökte bygga upp en tillvaro från scratch igen – redan fyllda 40. Jag flyttade omkring dessa år, men jag återvände alltid till Hedemora. Till musiken. Vissa gånger var jag så otrolig låg när det var dags igen, men jag hamnade alltid där ändå. Som att någon okuvlig kraft tog vid, kanske ren överlevnadsinstinkt.

…och på något märkligt sätt var jag alltid upplyft när jag åkte därifrån.

Vad som helst kan hända

Ja, det är ett helt otroligt arrangemang, i en jättemysig lokal ovanpå Stadshotellet. Insåg ju direkt att arrangörerna fattade vad de höll på med. De fixar alltså fem olika spelningar varje gång, varav den sista ofta är med ett lite mer etablerat band eller känd och erfaren musiker. Lokala förmågor – men även andra mer eller mindre kända från alla möjliga håll i landet – dyker upp på Out n’ Loud scenen.

Kulturlivslyx

Den här cluben skulle kanske inte vara lika anmärkningsvärd om den endast fixade ett eller ett par event om året. Men de har kört på varje månad under skolterminerna, med kanske 8 – 10 event per år. Det är möjligt att de har dragit ner lite på antalet evenemang per år nu – när de hållit igång i tio år.

Unikt

För mig har det alltså handlat om extrem lyx. Vad som helst kan hända på den scenen, även om en kan märka en viss dragning mot punk, hårdrock/metal och singer- songwriters. De gånger jag har missat något Out n’ Loud event under dessa år kan räknas på ena handens fingrar. Jag hoppas att kommunens beslutsfattare och alla musikälskare i trakterna kring Hedemora förstår vilken unik verksamhet som har byggts upp här, och vilket arbete som ligger bakom. Det som också är outstanding är att det är gratis inträde, även om en gärna swishar en slant för att stödja.

Kultigt

Live musik skapar mötesplatser och bygger broar. Att vi får ta del av en sådan variation av artister och musikaliska uttryck ser jag som en rikedom. Att det finns en scen där i stort sett alla är välkomna. För mig har ju stället haft en speciell betydelse på grund av min prövande livssituation. För mig ersätter helt klart sådant här lyckopiller. Aldrig tidigare har jag stött på en liknande verksamhet, som erbjuder så mycket live musik året om. Stort tack till arrangörerna, alla artister och publik. Det här stället har bjudit på många fina människomöten, evighetssekunder som jag aldrig kommer att glömma.

De flesta fotona i Live Music Gallery är tagna på Hedemora Out n’ Loud.

Solinda Lövstedt, Hedemora 2024-06-24